Naš naravoslovni dan se je pričeli že v šoli, kjer smo iz papirja izdelali jabolka.

Pogovarjali smo se o sadovnjakih, kaj vse tam lahko dobimo, kaj lahko iz plodov naredimo in kako jih lahko uporabimo.

Končno smo se odpravili na kmetijo Pr Zamud, kjer nas je sprejela gospa Majda Možina. Razložila nam je, kaj vse imajo na kmetiji in s čim vse se ukvarjajo. Poleg kmetovanja se ukvarjajo tudi s peko. Učenci so se tako preizkusili v peki polžka s sadnim nadevom. Zelo so uživali v gnetenju, valjanju  in maži z dišečim nadevom iz suhih hrušk. Polžke so nato prepustili Mariji, ki jih je postavila v ogreto pečico, mi pa smo se z gospo Majdo odpravili po okolici kmetije.

Ogledali smo si sadovnjak in  ugotovili koliko vrst in katere sorte sadja so v njem. Videli smo tudi veliko njivo, na kateri je bilo več vrst zelenjave. Na pašniku se je pasla kobila, ki je bila učencem še posebej všeč. Vsak ji je za posladek lahko dal eno jabolko. Z užitkom je pohrustala prav vse.

Ko smo košare napolnili s sadjem, ki smo ga pobrali s travnika v sadovnjaku in napolnili želodčke z različnimi sadnimi okusi, smo se zopet odpravili na toplo. Tam smo umili jabolka, jih narezali na krhlje in jih postavili na leso. Tako smo pripravili sadje za sušenje.

Ob koncu, nam je gospa Majda pokazala še nekaj pripomočkov, ki jih uporablja pri svojem delu, hkrati pa nam predstavila še pripomočke, ki so jih uporabljali včasih.

Ob končanem obisku smo se polni novega znanja, lepih vtisov in vsak s svojim dišečim polžkom v nahrbtniku zahvalili gospe Majdi za čudovito preživeto dopoldne, se poslovili, ter se odpravili proti šoli.