20. april je bil na naši šoli še prav posebej kulturno obarvan.

Barvati smo ga pričeli v Dolenčicah, v rojstni hiši Antona Ažbeta, kjer nas je ga. Katarina odpeljala v Ažbetovo galerijo. Ob fotografijah in njegovih slikarskih delih nam je predstavila življenje slikarja Antona Ažbeta.

Z barvanjem smo nadaljevali v šoli. Obiskala sta nas dva umetnika – karikaturist Boris Oblak in pisatelj Žiga X Gombač.

Najprej smo se z Borisom Oblakom učili risati karikature. Naučil nas je opazovati obraze in nam povedal nekaj trikov, kako narisati karikaturo. Ko smo se tudi sami preizkusili v risanju karikatur, sploh ni bilo tako zelo težko in nastale so čudovite karikature… Uganete čigave? Od Ivana Cankarja ali Filipa Flisarja? 🙂

 

Barvanje dneva s kulturo pa smo zaključili s pisateljem Žigom X Gombačem. Obiskal nas je ob zaključku bralne značke. Najprej nam je slikovito pripovedoval, kako je potoval v naše Javorje in koga vse je srečal… Potem pa nas je popeljal v svet zgodb, ki jih piše. Z njim smo odpotovali na otok Cres, kjer smo skupaj z glavnim junakom podoživljali napete prigode z jastrebi in nepridipravi.

Žiga X Gombača smo na koncu skupaj z Borisom Oblakom presenetili s karikaturo, ki jo je Boris narisal, kar med pisateljevim pripovedovanjem.

Oba gosta sta našo šolo zapustila navdušena – nad učenci, šolo in pokrajino v kateri se nahaja.