V projekt Turizmu pomaga lastna glava se v javorskem vrtcu vključujemo že peto leto. Rdeča nit projekta v letošnjem letu je bila izdelati spominek mojega kraja. Idejo za spominek smo dobili po branju pravljice, ki jo je napisala domačinka Hermina Jelovčan z naslovom “Velikan Vrhar ali Zakaj je na travniku za Pečjo velika skala”

Pravljica je otroke zelo pritegnila. Mimo velike  skale smo se večkrat sprehajali , a ji nikoli  nismo namenjali kakšne posebne pozornosti. Skala se nahaja na delu Meteoritkove poti in v bližini kope, ki smo jo prav tako večkrat obiskali. Po branju pravljice v kateri je omenjen velika Vrhar, pa domišljija otrokom ni dala miru. V njeni bližini in okolici smo iskali zlato in dragulje, našli pa veliko zdravilnih rož iz katerih je Jerica kuhala čaj bolnemu očetu. Otroci so se ozirali proti Staremu vrhi in ugibali, če velikan še živi….

Zdravilne rože smo pridno nabirali, jih posušili in izdelali lične  škatlice v katere smo shranili naš čaj. Poimenovali smo ga Jeričin zdravilni čaj. To  je tudi končni produkt našega projekta – spominek mojega kraja, ki bi ga lahko ponudili turistu skupaj z zgodbo o velikanu Vrharju.

Otroci so v projektu, ki je potekal od marca do junija pridobili številna nova spoznanja in se seznanjali z značilnostmi svojega bližnjega okolja. Projekt smo zaključili z razstavo na prireditvi  ob zaključku šolskega leta, kjer so si lahko obiskovalci ogledali tudi druge izdelke, ki so nastali tekom projekta.