V tednu od 7. do 11. 10. smo tudi na naši šoli obeležili teden otroka. Za učence smo pripravili kulturni dan. Pričel se je z zanimivo predstavitvijo, ki jo je za nas pripravila učiteljica Katja Štemberger. Pripovedovala nam je o njenem delu v Afriki, natančneje v Keniji. Preko fotografij in posnetkov smo lahko vsaj malce začutili, kako otroci tam živijo, kakšne šole obiskujejo in s čim se preživljajo. Predavanje se nas je zelo dotaknilo, saj si v “obilju”, ki nam ga v primerjavi z Afriškim ponuja tukajšnje življenje, le težko predstavljamo kako je preživeti otroku v Afriki samo ob eni majhni skodelici riža na dan.

V nadaljevanju smo si ogledali Konvencijo o otrokovih pravicah, ki letos praznuje 30 let. Spomnili smo se na pravice, ki jih imajo vsi otroci sveta ter dodali še dolžnosti, ki se jih moramo držati, če želimo, da smo srečni in zadovoljni. Oblikovali smo zanimivo juho, ki so jo učenci poimenovali napoj za srečno otroštvo. Če se bomo držali vseh dolžnosti in se ne bomo vedno spominjali le na naše pravice, bo naše otroštvo srečno.

Na koncu pa smo se spomnili še ene pomembne pravice – do igre in prostega časa, ter se poigrali z igračami, ki smo jih prinesli v šolo.

Takole pa v svoji pesmi o pravicah pravi Tone Pavček:

Pravica pravic je pravica živeti,
biti otrok za srečo rojen,
tata in mamo ob sebi imeti
in jima padati veselo v objem.

Lepa pravica je teči po trati
in ne biti kot trava teptan,
učiti se brati in biti med brati
enakovreden in spoštovan.

Rasti, kot rastejo jelke in bori,
poslušati pesmi, ne pokov granat,
in potem enkrat ob majniški zori
reči nekomu: IMAM TE RAD!

In še: biti duša v svetu brez duše,
majhna svetloba sredi velike teme,
ali vsaj kaplja v obdobju suše,
ne biti nihče, a OTROK, KI JE VSE!