Teden otroka® 2020: Odgovor je pogovor, 5. – 11. oktober

30 let delovanja Tom telefona

V ponedeljek, 5. oktobra se pričenja Teden otroka®. Letos na temo Odgovor je pogovor. To pa je tudi tema letošnjega praznovanja 30-letnice Tom telefona.

Ideja o telefonu za otroke se je porodila leta 1990 na pobudo Komisije za otrokove pravice pri ZPMS. Telefon je predstavljal eno izmed novih oblik stika z otroki in mladostniki. Pet let kasneje je zaživela Nacionalna mreža TOM, ki je pod enotno brezplačno številko omogočila telefonsko pomoč otrokom in mladostnikom po vsej Sloveniji. Telefon je namenjen različnim problemom, ki jih otroci in mladostniki imajo s seboj, v družini, šoli ali s sovrstniki.

Letošnji teden otroka smo pričeli z animiranim filmom, ki nam je pripovedoval o tem, kako pomembno je, da v življenju postaneš tisto kar želiš, pa četudi ostali tega takoj ne sprejmejo in te kdaj obsojajo. 

Nadaljevali smo s kratkim koncertom in predstavitvijo glasbil. Za tem smo izdelali plakate na temo tedna otroka, se pogovarjali in ugotovili, kako pomembno je, da nekomu zaupamo težavo, ki nas pesti, saj le tako lažje in hitreje pridemo do rešitve. Če nimamo nikogar, s katerim bi se pogovorili, lahko zavrtimo tudi številko TOM telefona, ki nam bo vedno na voljo.