Tudi letos so otroci iz vrtca sodelovali v projektu »Turizem in vrtec –  Z igro do prvih turističnih korakov«. Tokrat je bila tema projekta Zeleni turizem in mi smo ga poimenovali »Po palčkovih stopinjah«.

Otroci so palčka v stari ljudski pripovedki Betica blegoškega velikana spoznali že lani. Velikan se je spremenil v skalo a palčki se še danes skrivajo naokoli. Ker so otroci radovedni in polni domišljije, so iskali njihove stopinje, jim v gozdu postavljali hišice, raziskovali luknjice ter jih celo videli, in če so bili dovolj tiho tudi slišali. Spoznavali so dobre lastnosti teh pravljičnih bitij ter jim skušali biti podobni. Izdelali so vsak svojega palčka in jim dali imena. Čisto enak se jim je večkrat skrival v travi in jih vabil k nabiranju zdravilnih rožic. Imenovali so ga palček Nabiralček. Tako so spoznali veliko zdravilnih rastlin v našem okolju ter nekaj planinskih rož, ki pa jih ne smemo nabirati saj jih je v naravi vedno manj. Postali so pravi planinci in si na delu krožne tematske poti učencev naše šole Velikanova pot zdravja, ogledali izvir Javorske Bistrice, slap Rancka, zdravilne rastline ter se ustavili na kmetiji odprtih vrat. Tam jim je prijazna gospodinja Anka predstavila peko kruha, piškotov in drugih domačih dobrot. Ogledali so si tudi sirarno. Gospa Laura pa je otrokom predstavila čebelarstvo, čebelarsko opremo in pripomočke ter pokazala sat poln čebelic. Seznanili so se o koristih čebel in okušali med. Aktivno so sodelovali pri pripravi čaja iz zelišč, ki so jih sami nabrali, zato jim je bil še posebno dober. Otroci so izdelali tudi igrico, kjer so s svojimi palčki tekmovali v nabiranju zdravilnih rožic. Ob koncu pa so se naučili še lutkovno igrico Palčki Nabiralčki in jo uprizorili staršem na zaključni prireditvi.

Prav zaradi teh pravljičnih bitij, ki so jih spremljala skozi celoten projekt, so otroci pričeli pozorneje zaznavati vse okoli sebe, predvsem pa so se naučili spoštljivega odnosa do narave. Spoznali so, da živijo v zelo lepem okolju, kjer so vasice obdane s hribi, ki privabljajo ljudi iz bližnjih in daljnih krajev. K temu, da je naš kraj zanimiv za turiste, pa se trudijo tudi domačini.

Res smo lahko ponosni na naš prelep kotiček pod Blegošem.