V mesecu aprilu smo mladi turistiki iz Javorske podružnične šole že desetič nastopili na državnem tekmovanju »Turizmu pomaga lastna glava«, ki ga pripravlja Turistična zveza Slovenije. Tema letošnjega ustvarjanja je bila »Potujem, torej sem«. Za izdelano nalogo in privlačno predstavitev smo prejeli srebrno priznanje na državnem nivoju.

 

 

Letos smo torej razmišljali, kaj bi turistu ponudili v naši prelepi okolici, če bi skupaj potovali po njej. Imamo veliko naravnih danosti in drugih turističnih točk, ki bi jih lahko ponudili turistu, ki bi obiskal naše kraje. Ker pa sodelujemo tudi s tukajšnjim turističnim društvom Stari vrh, smo letos dobili pobudo, da v okolici oblikujemo pot, ki bi vodila do zelo zanimive najdbe na našem območju – meteorita, ki ga je v gozdu blizu Javorij  novembra 2009 našel g. Mirko Štibelj. Dodali smo še ščepec svojih zamisli in nastal je turistični proizvod – učna pot »Iskanje izgubljenega koščka vesolja«, ki je privlačna in zanimiva za otroke predvsem zaradi raziskovanja koščka vesolja, za starejše obiskovalce pa predvsem zaradi narave same, razgledov, nenavadne in pomembne najdbe. Kot »piko na i« pa smo dodali še popestritvene dejavnosti, ki jih bodo pohodniki izvajali na postajah ob poti in hkrati izvedeli nekaj zanimivosti o meteoritih.

Pot se prične pri nas, v Javorjah, na parkirišču pred šolo, kjer bo postavljeno tudi obeležje z odlitkom meteorita in informacijsko tablo. Markacije z maskoto Meteoritkom nas bodo vodile po celotni poti. Na poti bomo spoznali najditelja meteorita, iskali kamen podobne velikosti in teže, kot je meteorit, malicali Meteoritkove piškote, ciljali kamenčke v tarčo ter si na koncu ogledali najdišče meteorita Javorje ter se srečali z našo maskoto Meteoritkom.

Z nami se boste lahko po zanimivi učni poti sprehodili že 22. aprila, ko bo slovesna otvoritev naše poti ter obeležja posvečenega tej najdbi.

 

 

Pri izdelavi naloge smo sodelovali: Mirjam Božnar, Manca Dolenc, Neža Dolenec, David Kokelj, Mojca Krajnik, Jernej Oblak, Anja Peternel, Zala Peternel. Pri nastajanju naloge so nas usmerjale in nam pomagale mentorice Barbara Dolenec, Marta Gornik, Maja Kokalj in Katja Zorko.

 

 

Ob koncu se zahvaljujemo vsem, ki ste nam pomagali pri izdelavi naloge in pripravi predstavitve:

  • Turističnemu društvu Stari vrh in g. Janezu Šturmu za navdih in vso podporo skozi celoten projekt,
  • g. Mirku Štiblju za predstavitev meteorita Javorje,
  • g. Simonu Demšarju za oblikovanje majic,
  • ravnateljici ga. Metki Debeljak za spodbudo in podporo v času nastajanja naloge in na predstavitvi.


Največja zahvala in čestitke pa seveda ZALI, ANJI, MIRJAM, MOJCI, NEŽI, MANCI, JERNEJU IN DAVIDU! Bili ste čudoviti predstavniki, ki ste ponesli glas o učni poti in Javorjah daleč prek Blegoša! 

 

Delček vesolja je pripotoval ravno k nam. Zelo smo ponosni, da smo tudi mi »odkrili« to pomembno najdbo. Zato še enkrat vabimo tudi vas, da se nam pridružite 22. aprila ter skupaj z nami poiščete ta izgubljeni košček vesolja!