Tudi mi smo dočakali dan otvoritve učne poti, ki smo jo v letošnjem šolskem letu zasnovali pri turističnem krožku in jo poimenovali Iskanje izgubljenega koščka vesolja, sedaj Meteoritkova pot.

V veselje nam je bilo, ko smo že na začetku zagledali veliko skupino pohodnikov, ki so si vzeli čas in se nam pridružili na tej zanimivi poti. Po uvodnem nagovoru predsednika TD Stari vrh, smo glavno vlogo prevzeli učenci turističnega krožka in pohodnike odpeljali po učni poti. Vodile so nas prikupne markacije z Meteoritkom.

Prva postaja je bila domačija g. Mirka Štiblja, kjer smo si ogledali prvi meteorit Javorje in v roke vzeli odlitek le-tega v enaki velikosti in teži. Za tem nas je pot vodila po gozdni poti do hudournika Ježa, kjer smo nabrali kamenčke, ki smo jih na gozdni jasi metali v tarčo v obliki Zemlje. Ugotovili smo, da smo res imeli pravo srečo, da je meteorit priletel ravno k nam, saj je bilo luknjico na tarči res težko zadeti.

Pri najdišču meteorita nas je nagovoril še najditelj g. Mirko Štibelj in nam povedal, kako je sploh našel to pomembno najdbo.

Pot nas je nato vodila preko hriba še do hiše, kjer se je rodil pomembni duhovnik Luka Jeran. Tam nam je ga. Mihela Kokelj povedala nekaj besed o njem. Sledil je še zaključek dne v šolski telovadnici, kjer smo pripravili svečano prireditev, na kateri so nastopili tudi Javorski pevci. Na koncu pa je sledilo še svečano odprtje obeležja posvečenega meteoritu Javorje.

Dan je bil čudovit in veseli smo, da nam je uspelo projekt zares uresničiti tako kot smo si ga zamislili. Tega pa seveda ne bi bilo brez zagnanih članov TD Stari vrh. Zato se jim še enkrat iskreno zahvaljujemo.

Hvala pa tudi vam vsem, ki ste skupaj z nami odkrivali izgubljeni košček vesolja. Trudili se bomo, da v prihodnjih letih skupaj odkrijemo še kakšen neznan košček prelepe javorske okolice in ponesemo glas o tem čudovitem koščku dežele še drugam.

O našem projektu pa so pisali tudi časopisi in glasila. Več si lahko preberete na spletni strani ga. Hermine Jelovčan, ki cel dan zelo lepo povzela – http://bitividetivedetigibati-ziveti.blogspot.si/2017/04/meteoritkova-pot.html