Tudi letošnje leto smo na naši šoli prvi teden v oktobru, od 5. do 9. 10., namenili tednu otroka. Vsak dan smo pripravili dejavnosti, ki so popestrile naše dogajanje v šoli.
Letos je bilo geslo tedna otroka “Nekaj ti moram povedati”. Tudi pesnik Andrej Rozman Roza je napisal pesem s tem naslovom in jo, kot poslanico, posvetil otrokom ob tem tednu.

Andrej Rozman Roza
NEKAJ TI MORAM POVEDATI

Za vsakogar mora obstajati nekdo,
kateremu tako zaupa,
da se mu lahko zaupa,
ko mu je težko.

Za vsakogar mora obstajati nekdo,
ki ga razume in posluša,
ko mu je zmrznjena duša
in mu je v srcu slabo.

Nekdo, kateremu lahko zaupa tudi tiste težave,
ki bi jih najrajši izbrisal iz glave,
in mu lahko pove tudi to,
kar ni povedati lahko.

A pogovarjanje je za človeka
še bolj pomembno kot obleka
in hkrati danes redka stvar
za katero ni potreben denar.

Pogovarjanje ni le za zabavo,
zdravilno je tudi, ko imamo težavo
in se v lastnih mislih dušimo,
dokler jih še z nekom ne delimo.

Pogovarjanje je bližina in toplina,
s pogovarjanjem smo družina in skupina.
S pogovarjanjem se človek s človekom prepleta,
s pogovarjanjem smo mreža tudi izven interneta.

V ponedeljek smo na obisk povabile vzgojiteljice iz vrtca Javorje, ki so nam predstavile igrano pravljico o zajčkih. Naučili smo se, da ne smemo biti izbirčni, ne pri hrani, ne pri drugih stvareh.

V torek smo se družili na kostanjevem pikniku. Tekmovali smo v športnih igrah in si za nagrado prislužili dišeč pečen kostanj.

V sredo smo nekaj časa namenili igranju z igračami in družabnimi igrami, ki smo jih prinesli od doma.

Četrtek smo cel dan posvetili kulturnemu dnevu – dejavnosti ob tednu otroka. Najprej smo ustvarjali na ustvarjalni delavnici. Iz papirja, ki smo ga sami potiskali z barvami, smo izrezovali javorjeve liste in z njimi okrasili šolo. Družili smo se tudi na delavnici angleškega jezika, kjer nam je učiteljica Romana prebrala zgodbo z naslovom Love. Pogovarjali smo se tudi o otrokovih pravicah in izdelali čudovit plakat na to temo. Po malici pa smo zavihali rokave in postali gradbeniki in slikarji ter zgradili in pobarvali našo šolo. Učenci 1. in 2. razreda smo izdelali šolo, ki si jo želimo imeti, učenci 3. razreda pa našo šolo, tako kot je v resnici. Zadnjo uro smo namenili še ogledu risanke – Franček se opraviči. Tudi Franček je v risanki svojemu medvedu želel nekaj povedati, in sicer želel se mu je opravičiti. Pogovorili smo se, kako pomembno je prijateljstvo in kako pomembno je kulturno medsebojno pogovarjanje in obnašanje.

V petek smo obiskali naše gasilce. Bili smo navdušeni nad njihovo predstavitvijo dela gasilcev in opreme. Ogledali smo si gasilski avto, zunaj in znotraj. Gasili smo manjši požar in preizkusili pravo gasilsko sireno, ki so jo gasilci uporabljali včasih. Najbolj pa nas je navdušila sirena s pravega gasilskega avtomobila. Gasilcem se zahvaljujemo za sodelovanje.