V torek, 1. 3., smo nastopili na državnem tekmovanju »Turizmu pomaga lastna glava«, ki ga pripravlja Turistična zveza Slovenije. Tema letošnjega ustvarjanja je bila »Zeleni turizem«. Že ob prvem srečanju s to besedno zvezo smo takoj pomislili, da bo letošnja turistična naloga za nas nekaj posebnega, tako kot je posebna že naša okolica. Javorje z okolico so ena izmed najbolj sončnih vasi v naši čudoviti zeleni deželi. Tukaj najdemo kar nekaj majhnih naravnih biserov, obdani smo z gozdom, zelenjem in naravo – torej je tukaj »doma« zeleno. Pri nas so doma prijazni in gostoljubni ljudje, ki na svojih kmetijah negujejo tudi turizem. Njihovo poslanstvo je negovati ekološko pridelavo in jo predstavljati v kulinariki naših krajev – torej je tukaj »doma« tudi zdravje. Ljudje se v teh krajih sprehajajo po naravi in izkoriščajo njene naravne danosti. V našo okolico radi zahajajo tudi znani športniki, med njimi je bil tudi znani športni novinar Stane Urek, ki je redno zahajal na Goro, ki leži nedaleč od naše šole – torej je tukaj »doma« tudi aktivnost. Vse troje je združeno v naših krajih ter pod znamko zelenega turizma oziroma sloganom »I feel Slovenia«. Nismo se obotavljali in po premisleku smo dobili idejo o oblikovanju neke vrste pohodniške tematske poti, zasnovane za manjše zaključene skupine, ki si želijo v naši okolici aktivno naužiti miru, neokrnjene narave, pristne kulinarike in prijaznih besed ljudi, ki smo jih srečali med pripravami naše turistične naloge. Nastala je torej nova tematska turistična pot, ki smo jo poimenovali Velikanova pot zdravja. Poimenovali smo jo po velikanu Blegašu, ki živi v zgodbah naših krajev. Velikanu pa se je na njegovi poti pridružila še vila Rožmarinka, ki skrbi za njegovo zdravje.

20160301_150554

Pri izdelavi naloge smo sodelovali: Ana Kos, Lara Možina, Blaž Oblak, Anja Peternel, Zala Peternel, Tina Rupar, Gaja Šikovec in Peter Vodnik. Pri nastajanju naloge so nas usmerjale in nam pomagale mentorice Barbara Dolenec, Maja Kokalj in Katja Zorko.

Z našo nalogo in proizvodom smo se predstavili tudi na državnem tekmovanju v Mercator centru Primskovo v Kranju. Na tržnico smo odpeljali našega velikana Blegaša, ki je delo otrok iz vrtca Javorje. Pridružila pa se mu je tudi  vila Rožmarinka. Za izdelano nalogo in privlačno predstavitev smo prejeli zlato priznanje na državnem nivoju. Omenimo lahko tudi, da smo izmed vseh sodelujočih šol v gorenjski regiji prejeli največje število točk. Tako smo se uvrstili na predstavitev najboljših turističnih tržnic iz celotne Slovenije, ki bo letos potekala v Ljubljani.

Veselimo pa se že zaključka letošnjega šolskega leta, saj bomo na Velikanovo pot zdravja popeljali naše starše in tako združili prijetno s koristnim – torej druženje, aktivnost in zdravje.

Ob koncu se zahvaljujemo vsem, ki ste nam pomagali pri izdelavi naloge in pripravi predstavitve:

  • g. Martinu Štiblju za izčrpno predstavitev pletenja košar,
  • ga. Sonji Rupar za izdelavo oblačil za učence in vilo Rožmarinko,
  • Turističnemu društvu Javorje za finančno pomoč,
  • ga. Anki Vodnik za sir,
  • ravnateljici ga. Metki Debeljak za spodbudo in podporo v času nastajanja naloge in na predstavitvi.

Čestitke pa seveda ZALI, ANI, BLAŽU, TINI, PETRU, ANJI, GAJI IN LARI! Bili ste čudoviti!

Naš velikan je velik in močan mož. Prav tak kot smo mi, mladi turistiki izpod Blegoša. Pridružite se nam in spoznajte, kako lepo se je družiti v zeleni deželi pod Blegošem!