Za učence prvega razreda, je bil tokrat prav poseben dan. Pogovarjali smo se o pripravi hrane, o tem, kje in kako dobimo navodila, kako se kaj pripravi, kaj sledi, ko najdemo pravi recept, … Pred kratkim, nas je obiskala gdč. Ana Jesenko, ki je predavala učencem o pomenu zdrave prehrane. Tako smo se odločili, da naša priprava jedi ne bo nekaj vsakdanjega, temveč se tudi sami potrudimo pripraviti nekaj zdravega.

Učenci so tako najprej pripravili napitek – “VODO Z OKUSOM MELISE”, ki smo jo nabrali kar na šolskem zeliščnem vrtičku, pri tem pa dodali rezine limone.

V nadaljevanju smo pripravili KRUH BREZ GLUTENA, ki je bil prava atrakcija. Njegovi glavni sestavini sta bili namreč ajdova kaša in chia semena. Spoznali smo njihov izvor in način uporabe, hkrati pa spoznali, kako zdrava so. Med peko kruha, smo se posvetili pripravi AVOKADOVEGA NAMAZA S TUNO. Prebrali smo recept, si razdelili naloge in se lotili dela. Odlično smo ga opravili. Nastala sta dva okusna avokadova namaza s tuno, v enega smo kot dodatek dodali rdečo sesekljano papriko, v drugega pa peteršilj. Vse smo nato še lepo dekorirali.

Že med samo pripravo namaza, se nam je pridružila učiteljica Mateja Tušek, ki je naš sadno zelenjavni svet združila z angleškim jezikom. Med čakanjem na kruh, ki je dobival svojo obliko v pečici, nam je učiteljica prebrala zgodbico »O VELIKI REPI«, v angleščini seveda. Učenci so pri tem obogatili svoj angleški besedni zaklad še za nekaj besed. Nato so »spekli pico« in se ob tem sprostili. Peka pice, je bila namreč prijetna masaža ob pripovedi. Učenci so ob tem uživali in naš naravoslovni dan je to še dodatno popestrilo.

Končno je bil čas za pripravo pogrinjka, saj so se učencem že pošteno oglašali trebuščki. Poizkusili smo naše dobrote. Seveda smo dali na pokušino tudi našim drugošolcem in nato ostalim na šoli in otrokom v vrtec. Prav vse smo pojedli.

Po dobri malici seveda paše tudi nekaj sladkega, zato smo po pojedini zopet »zakadili« v delo. Tako smo se lotili priprave PRESNIH KROGLIC IZ SUHEGA SADJA IN OREŠČKOV, za piko na I pa smo pripravili še SADNO – ZELENJAVNA NABODALCA S SIROM.

Dan je bil pester in zanimiv. Vse jedi so nam šle v slast in z užitkom smo opazovali tudi ostale otroke, kako veselo so poskušali naše jedi.

Katja Zorko